τρέξιμο

Τα 5 μυστικά για το τρέξιμο που δεν θα σου πει κανείς

Έχεις σίγουρα ακούσει για τα οφέλη του τρεξίματος στην υγεία, τη διάθεση κι τη δημιουργία μιας υπέροχης σιλουέτας. Το θέμα είναι άλλο, βέβαια. Πώς θα αρχίσεις το τρέξιμο.

Διότι καλές οι προθέσεις, αλλά μήπως κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις τζόκινγκ τα φτύνεις σε 5 λεπτά; Μην ανησυχείς, αυτό δεν δείχνει ότι δεν είσαι γυμνασμένος/η. Μπορεί να λιώνεις στο γυμναστήριο, να κάνεις ποδήλατο, να κολυμπάς, να νιώθεις ότι είσαι σε άριστη φυσική κατάσταση.

Τότε, γιατί δυσκολεύομαι στο τρέξιμο, θα αναρωτιέσαι. Γιατί πολύ απλά το jogging είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, μία από τις πιο απαιτητικές αεροβικές ασκήσεις που χρειάζεται να βρεις τον τρόπο της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε για σένα μερικές αποδεδειγμένα επιτυχημένες συμβουλές που έχουν προκύψει μέσα από την εμπειρία.

Σίγουρα, αν διαβάζεις αυτό το άρθρο, θα το έχεις ψάξει λίγο. Θα έχεις διαβάσεις τις συμβουλές των ειδικών που σου λένε πολύ χρήσιμα πράγματα. Να έχεις καλά παπούτσια, ειδικά για τρέξιμο. Να φοράς άνετα ρούχα. Να έχεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να παραμένεις αφοσιωμένος/η σε αυτό. Να κάνεις καλύτερα λίγα χιλιόμετρα από αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα παρά πολλά σε μία ή δύο μόνο φορές.

Σωστά, όλα αυτά. Αλλά δεν σου λένε το βασικό. Πώς θα καταφέρεις από εκεί που λαχανιάζεις στο πεντάλεπτο, να κάνεις το τζόκινγκ μέρος της καθημερινότητάς σου. Και να σου αρέσει κιόλας.

Για να δούμε, λοιπόν, τις 5 απλούστερες συμβουλές!

τρέξιμο

  1. Η πρώτη και χρησιμότερη συμβουλή είναι μην τα παρατάς, για να πάρεις μια ανάσα. Όταν αρχίσεις να τρέχεις, θα νιώθεις για μερικά δευτερόλεπτα ότι έχεις άπειρη ενέργεια. Σύντομα (πολύ σύντομα δυστυχώς) η ενέργεια θα εξανεμιστεί. Εκεί είναι το κλειδί. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να σταματήσει, κι ας ορκίζεσαι ότι θα είναι για λίγο. Αν το κάνεις, δύσκολα θα ξεκινήσεις πάλι. Κι αν ξεκινήσεις θα έχεις χάσει το ρυθμό σου. Απλά συνέχισε, όσο πιο αργά γίνεται. Μπορεί να νιώθεις ότι πηγαίνεις εξωφρενικά αργά. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να τρέχεις και να μην περπατάς.
  2. Μιλώντας για ρυθμό, μην παρασυρθείς και αρχίσεις να τρέχεις γρήγορα στην αρχή. Είναι το πιο λογικό πράγμα να κάνεις, αλλά σχεδόν αμέσως θα σου κοπεί η ανάσα. Πιάσε από την αρχή έναν αργό ρυθμό. Αν θελήσεις να επιταχύνεις, κάνε το μετά τα πρώτα 10 λεπτά, ώστε να ξέρεις ότι το σώμα σου το αντέχει.
  3. Βάλε σαν στόχο να περάσεις το 20λεπτο. Την πρώτη φορά, θα τρέξεις 5 λεπτά. Αν την επόμενη τρέξεις 10, θα είναι επιτυχία. Σταδιακά θα ανεβαίνεις, μέχρι που μια μερά θα κάνεις το μπαμ. Τα λεπτά ανάμεσα στα 5 και τα 20 είναι τα πιο δύσκολα. Εκεί που θα νιώθεις ότι ο χρόνος δεν περνάει με τίποτα. Αν περάσεις τα 20 λεπτά, είναι σίγουρο ότι θα καταφέρεις να πας στα 40, γιατί πολύ πιο εύκολα πας από τα 20 στα 60 παρά από τα 5 στα 20.
  4. Συνδύασε το jogging με κάτι που σου αρέσει. Αυτό μπορεί να είναι μουσική ή απλά να χάνεσσαι στις σκέψεις σου ή να παρατηρείς τον χώρο γύρω σου. Θυμήσου ότι το τρέξιμο είναι μια μοναχική άσκηση, αλλά και ένας χρόνος απόλυτα αφιερωμένος στον εαυτό σου. Αν αφεθείς και ξεκολλήσεις από το ρολόι περιμένοντας πότε θα τελειώσει, θα ανακαλύψεις ότι τα χιλιόμετρα βγαίνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα.
  5. Τρέξε σε ένα μέρος χωρίς περισπασμούς. Είναι δύσκολο να κάνεις όλα τα παραπάνω, αν τρέχεις ανάμεσα στα αυτοκίνητα, ανεβοκατεβαίνοντας στενά και κακοτράχαλα πεζοδρόμια. Μπορεί να σου φαίνεται βαρετό να τρέχεις γύρω γύρω σε ένα στάδιο, όμως είναι ένας καλός τρόπος να χαλαρώσεις χωρίς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο.

Bonus tip: Όταν τελειώσεις την άσκηση, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου να αναλογιστεί πόσο όμορφα νιώθεις. Το μυαλό σου θα είναι γεμάτο με ενδορφίνες και για μερικά λεπτά θα αισθάνεσαι υπέροχα. Αν παρατηρήσεις αυτό το συναίσθημα, δεν θα το ξεχάσεις. Και θα ανυπομονείς για την επόμενη προπόνηση!