ανακοπή καρδιάς

Απινιδωτές: Ποια είναι τα είδη τους & πώς λειτουργεί το καθένα

Οι απινιδωτές είναι συσκευές που αποκαθιστούν τον κανονικό καρδιακό παλμό στέλνοντας ηλεκτρικό σήμα στην καρδιά. Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της αρρυθμίας, της βραδυκαρδίας και της ταχυκαρδίας. Οι απινιδωτές μπορούν επίσης να αποκαταστήσουν τον καρδιακό παλμό, εάν η καρδιά σταματήσει ξαφνικά.

ηλεκτρικό σήμα καρδιάς

Υπάρχουν διάφοροι τύποι απινιδωτών, οι οποίοι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED), που βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους, αναπτύχθηκαν για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που παθαίνουν ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Ακόμη και μη εκπαιδευμένοι παρευρισκόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Άλλοι απινιδωτές μπορούν να αποτρέψουν τον ξαφνικό θάνατο σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή αρρυθμίας. Αυτοί είναι εμφυτεύσιμοι ή στηριζόμενοι στο σώμα. Είναι λογικό να χρειάζεστε χρόνο και προσπάθεια, για να συνηθίσετε να ζείτε με έναν απινιδωτή και είναι σημαντικό να γνωρίζετε όσο περισσότερα μπορείτε για αυτούς. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα είδη τους και πώς λειτουργεί το καθένα.

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED) είναι ελαφριές, φορητές συσκευές που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό και στέλνουν ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά, για να αποκαταστήσουν τον κανονικό ρυθμό. Η συσκευή χρησιμοποιείται, για να βοηθήσει άτομα που παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Στο στήθος αυτού του ατόμου τοποθετούνται ηλεκτρόδια, τα οποία στέλνουν πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό του σε έναν μικρό υπολογιστή που είναι ενσωματωμένος στον απινιδωτή. Ο υπολογιστής αναλύει τον καρδιακό ρυθμό, για να διαπιστώσει εάν απαιτείται ηλεκτρικό σοκ. Εάν χρειαστεί, τα ηλεκτρόδια στέλνουν το ηλεκτρικό σήμα.

αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής

Εμφυτεύσιμος αυτόματος απινιδωτής

Ο εμφυτεύσιμος αυτόματος απινιδωτής (ICD) τοποθετείται χειρουργικά στο στήθος ή στην κοιλιά και ελέγχει για αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες μπορεί να διακόψουν τη ροή του αίματος από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα ή ακόμα και να προκαλέσουν τη διακοπή της καρδιάς. Ο απινιδωτής στέλνει αυτόματα ηλεκτρικό σοκ, για να διορθώσει την αρρυθμία.

Ο εμφυτεύσιμος αυτόματος απινιδωτής μπορεί να προκαλέσει σοκ χαμηλής ενέργειας, για να επιταχύνει ή να επιβραδύνει έναν ανώμαλο καρδιακό ρυθμό ή σοκ υψηλής ενέργειας, το οποίο μπορεί να διορθώσει έναν γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Εάν τα σοκ χαμηλής ενέργειας δεν αποκαταστήσουν τον κανονικό καρδιακό ρυθμό, η συσκευή αλλάζει αυτόματα σε σοκ υψηλής ενέργειας για απινίδωση. Η συσκευή μπορεί επίσης να μεταβεί σε σοκ υψηλής ενέργειας αν η κοιλία αρχίζει να τρέμει αντί να συστέλλεται. Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές λειτουργούν παρόμοια με τους βηματοδότες, αλλά οι βηματοδότες παρέχουν ηλεκτρικό σοκ μόνο χαμηλής ενέργειας.

Φορητός αυτόματος απινιδωτής

Οι φορητοί αυτόματοι απινιδωτές (WCD) έχουν αισθητήρες που συνδέονται με το δέρμα και στέλνουν τα δεδομένα μέσω καλωδίων σε μια μονάδα που ελέγχει το ρυθμό της καρδιάς και προκαλεί ηλεκτρικό σοκ όταν χρειάζεται. Όπως ο εμφυτεύσιμος απινιδωτής, έτσι και ο φορητός μπορεί να προκαλέσει σοκ χαμηλής αλλά και υψηλής ενέργειας. Η συσκευή έχει μια ζώνη συνδεδεμένη με γιλέκο και φοριέται κάτω από τα ρούχα.

Οι αισθητήρες ανιχνεύουν πότε υπάρχει αρρυθμία, οπότε και εμφανίζεται στο μόνιτορ ειδοποίηση. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ειδοποίηση, για να αποφύγετε το ηλεκτρικό σοκ εάν δεν χρειάζεται, αλλά εάν δεν ανταποκριθείτε, η συσκευή θα δώσει ηλεκτρικό σοκ, για να διορθώσει τον παλμό. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μέσα σε ένα λεπτό. Η συσκευή μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενα σοκ κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου. Μετά από κάθε επεισόδιο, οι αισθητήρες πρέπει να αντικατασταθούν. Η συσκευή μπορεί επίσης να στείλει ένα αρχείο της δραστηριότητας της καρδιάς στο γιατρό.

Πηγή: Mantzaris