Απώλεια ακοής

Δυσκολία στην ακοή: Πως θα καταλάβω αν χρειάζομαι ακουστικά βαρηκοΐας;

Κάποια από τα σημάδια που μπορεί να “χτυπούν το καμπανάκι” της βαρηκοΐας είναι όταν νομίζουμε πως οι άλλοι μιλούν σιγά ή “μουρμουρίζουν”, ή όταν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τις συζητήσεις μιας ομάδας ανθρώπων. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ακοής και να κάνουν καλύτερη και πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.

 

Σε κάθε περίπτωση, δε γίνεται να βγάλουμε διάγνωση από μόνοι μας για το αν χρειαζόμαστε ακουστικό ή όχι. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα παρακάτω σημάδια, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας συμβουλέψει αναλόγως.

Ποια είναι τα συνήθη σημάδια βαρηκοΐας; 

ατομο με βαρηκοια

Είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποια πρώιμα σημάδια ή αλλαγές στην συμπεριφορά σας που μπορεί να είναι υπαίτια γι απώλεια ακοής. Μπορεί να παραπονιέστε συχνά πως οι γύρω σας μιλούν σιγά και μπερδεμένα, ακόμα και να ψιθυρίζουν. Πιθανότατα σε αυτά τα πλαίσια να ζητάτε από τους συνομιλητές σας να επαναλάβουν αυτό που είπαν, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον.

 

Φαίνεται επίσης πως η ένταση του ήχου στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνό σας είναι πιο υψηλή σε σχέση με άλλες. Το τηλέφωνο γίνεται εφιάλτης καθώς δυσκολεύεστε να ακούσετε τους συνομιλητές σας. Γενικότερα, σε μέρη με θόρυβο και οχλαγωγία ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε καθαρά κάποιους ήχους, ή ακόμα και να μην μπορείτε να ακούσετε καλά τους διαλόγους μιας ταινίας στο σινεμά. Ενδεχομένως ακόμα να είστε πιο ανήσυχοι, απογοητευμένοι, ή να θυμώνετε πολύ εύκολα στις συζητήσεις, ιδιαίτερα όταν δεν βλέπετε το πρόσωπο του συνομιλητή σας. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα κέντρα ακοής Θεοδώρου, ειδικούς στα ακουστικά βαρηκοΐας και την ακοή, για τις πληροφορίες που μας έδωσαν.