Δύο αναψυκτικά σε ψυγείο εστίασης

Επαγγελματικά ψυγεία για συντήρηση αναψυκτικών & συμβατικά ψυγεία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Τα επαγγελματικά ψυγεία για συντήρηση αναψυκτικών και τα κλασικά συμβατικά ψυγεία έχουν πολλές διαφορές και ομοιότητες, τόσο στον σχεδιασμό τους όσο και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Έτσι, δεν είναι αυτονόητο ότι ένα απλό ψυγείο θα μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία της διατήρησης δροσερών των αναψυκτικών και των ποτών, αφού για αυτό απαιτούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, τα ψυγεία αναψυκτικών είναι κατασκευασμένα με τον στόχο της μέγιστης αποδοτικότητας και άρα εξοικονόμησης ενέργειας για συγκεκριμένα προϊόντα.

Πόρτες

Η πρώτη εμφανής διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους ψυγείων είναι η πόρτα τους. Η πόρτα ενός απλού ψυγείου είναι συνήθως αδιαφανής και κατασκευασμένη από μονωτικό υλικό με επικάλυψη αλουμινίου. Αυτός ο σχεδιασμός γίνεται, για να βοηθήσει το ψυγείο να διατηρήσει τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση τροφίμων.

Τα ψυγεία αναψυκτικών, από την άλλη, έχουν διαφανή γυάλινη πόρτα που είναι ανθεκτική στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, ο πελάτης μπορεί να δει τι υπάρχει μέσα στο ψυγείο χωρίς να χρειαστεί να το ανοίξει. Πολλά μοντέλα, μάλιστα, δίνουν τη δυνατότητα να εναλλάσσεται η κατεύθυνση με την οποία ανοίγει η πόρτα για τη μέγιστη εργονομία.

Ψυγείο βιτρίνα ποτών

Ψυγείο βιτρίνα με μπύρες Heineken / KitchenPRO.gr

Εγκατάσταση

Τα συμβατικά ψυγεία πρέπει να έχουν άφθονο ανοιχτό χώρο στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος της μονάδας για τον κατάλληλο εξαερισμό. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητο στα ψυγεία για αναψυκτικά, καθώς αυτά δε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο ούτε δαπανούν τόσο πολλή ενέργεια, αφού η θερμοκρασία τους δεν είναι το ίδιο χαμηλή. Συνεπώς, μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε χωρίς πρόβλημα.

Θερμοκρασία

Φυσικά, και οι δύο τύποι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ένα περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, τα ψυγεία για τρόφιμα πρέπει να λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες (κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου), για να διατηρούν αναλλοίωτα διάφορα τρόφιμα, όπως αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την άλλη, τα ψυγεία για ποτά στοχεύουν να τα διατηρήσουν δροσερά, οπότε η θερμοκρασία είναι υψηλότερη ανάλογα φυσικά και με το είδος του ποτού. Για παράδειγμα, το λευκό κρασί διατηρείται στους 12 βαθμούς Κελσίου, το κόκκινο κρασί στους 20 και τα αναψυκτικά στους 8.

Φράουλα μέσα σε νερό

Κόκκινη φράουλα / Pexels.com

Διαρρύθμιση

Τα ψυγεία για τρόφιμα διαθέτουν διαφόρων μεγεθών ράφια και συρτάρια, ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν προϊόντα διαφόρων διαστάσεων. Από την άλλη, τα επαγγελματικά ψυγεία για αναψυκτικά και ποτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δέχονται τον μέγιστο αριθμό μπουκαλιών και να προσφέρουν υψηλή χωρητικότητα και εργονομία για ένα συγκεκριμένο είδος.

Φωτισμός

Καθώς τα κλασικά ψυγεία έχουν αδιαφανείς πόρτες, θα ήταν εντελώς περιττό να έχουν το φως αναμμένο συνεχώς μέσα. Έτσι, διαθέτουν ρύθμιση με αισθητήρα, για να κλείνει το φως, όταν κλείνει η πόρτα. Αντίθετα, τα ψυγεία για αναψυκτικά διαθέτουν συνεχή φωτισμό, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ρυθμιστεί ως προς την ένταση και τον χρωματισμό του.