ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίου

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: 4 συμβουλές για να πάρετε τη μέγιστη επιδότηση που δεν θα βρείτε αλλού

Η επιδότηση από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ για ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου, σε ποσοστό που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 95%.

Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε παρεμβάσεις που θα αυξήσουν κατακόρυφα την αξία του σπιτιού. Αντικατάσταση των κουφωμάτων με ενεργειακά κουφώματα, εξωτερική θερμομόνωση, τοποθέτηση τεντών και ηλιακού θερμοσίφωνα και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ είναι μερικές μόνο από τις επιδοτούμενες δαπάνες που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε τεράστια ποσά χρημάτων για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού.

Σίγουρα, αν σας ενδιαφέρει, θα έχετε βρει τις κύριες πληροφορίες για το πρόγραμμα, όμως οπωσδήποτε δεν αρκεί απλώς να γνωρίζετε τις τυπικές προϋποθέσεις και τα βασικά βήματα της διαδικασίας.

Θέλετε να μάθετε μερικές πληροφορίες εκ των έσω, για το πώς θα καταφέρετε να πάρετε την επιδότηση και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσό;

Ρωτήσαμε τους ειδικούς από τη Fenestral, οι οποίοι ασχολούνται εδώ και χρόνια με τα προγράμματα επιδοτήσεων για ενεργειακές παρεμβάσεις, όπως θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα, και μας αποκάλυψαν μερικά εξαιρετικά σημαντικά μυστικά επιτυχίας.

ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου

Ξεκινήστε νωρίς

Μπορεί το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» να έχει μακρινή ημερομηνία λήξης, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Πρακτικά, οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια, κάτι το οποίο συμβαίνει μέσα σε λίγες ώρες, αν όχι λεπτά.

Είναι, λοιπόν, πολύ βασικό να έχετε βρει εδώ και καιρό ενεργειακό επιθεωρητή, να έχετε συζητήσει μαζί του τι ακριβώς παρεμβάσεις θα κάνετε και να φτιάξετε τον φάκελο, ώστε να αυτός να είναι πανέτοιμος, όταν έρθει η ώρα.

Απαιτούμενες παρεμβάσεις

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2021» έχει γίνει πιο απαιτητικό, καθώς επιδοτεί παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν το κτίριο τρεις τουλάχιστον ενεργειακές κλάσεις. Άρα, πρέπει, για παράδειγμα, να αντικαταστήσετε τα κουφώματα, αλλά και να φροντίσετε για δαπάνες θερμομόνωσης.

Συνεπώς, αν δεν υπάρχει περιθώριο ή πρόθεση για ριζική αναβάθμιση του κτιρίου, δεν έχει νόημα να μπείτε στη διαδικασία.

Προσοχή στην ημερομηνία των παρεμβάσεων

Υπάρχει μια παρανόηση ότι οι ιδιώτες είναι δυνατόν να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα στις παρεμβάσεις που θέλουν και ύστερα να τις εντάξουν στο πρόγραμμα επιδότησης.

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Τα τιμολόγια και τα δελτία αποστολής πρέπει να έχουν εκδοθεί μετά την ένταξη στο πρόγραμμα και την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού. Χρήματα που δόθηκαν στον προμηθευτή απαγορεύεται να επιστραφούν πίσω.

Παράταση

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ 2021», γιατί φοβούνται ότι οι εργασίες μπορεί να μην ολοκληρωθούν στην ώρα τους και τότε να έχουν πρόβλημα.

Όμως, αυτό δεν υφίσταται, καθώς ο ωφελούμενος μπορεί να ζητήσει παράταση έως 3 μήνες (ή και περισσότερο σε περίπτωση ανωτέρας βίας), αν οι προμηθευτές και τα συνεργεία καθυστερούν τις παραδόσεις τους λόγω φόρτου εργασιών.

Δείτε συγκεντρωμένες τις χρησιμότερες πληροφορίες που χρειάζεστε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και τα κουφώματα αλουμινίου.