Σκύλος

Μπορούμε να κολλήσουμε κορωνοΐο στα κατοικίδιά μας; Απάντησεις σε όλες τις ερωτήσεις

Πολλά ερωτήματα μας απασχολούν όλους το τελευταίο διάστημα. Ένα από αυτά είναι το αν μπορούμε να κολλήσουμε κορωνοϊό στα κατοικίδιά μας; Υπάρχει περίπτωση να τα χαϊδέψουμε ή να τα αγκαλιάσουμε και να τους κάνουμε κακό; Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στο σκύλο ή τη γάτα και το νέο ιό; Ενδέχεται να ένα ζώο να γίνει φορέας του ιού και να τον κολλήσει σε άνθρωπο; Ας δούμε μία μία τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις.

Μπορούμε να μεταδώσουμε κορωνοϊό στο σκύλο ή τη γάτα μας;

Καινούρια δεδομένα με αυτή την ασθένεια βγαίνουν κάθε μέρα. Μέχρι πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωνε ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό στο σκύλο ή τη γάτα του. Ωστόσο, λίγες μέρες πριν, στο φως της δημοσιότητας βγήκε ένα περιστατικό με έναν σκύλο στο Χονγκ Κονγκ, στον οποίο ανιχνεύθηκε οριακά θετική η παρουσία του ιού. Αυτό ανησύχησε ιδιαίτερα τους επιστήμονες, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 δεν κολλάει στα οικόσιτα ζώα. Υπάρχουν άλλοι τύποι κορωνοϊών, όπως ο CCV (Canine Coronavirus) για τους σκύλους και FIP (Feline Infectious Peritonitis) για τις γάτες που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στους τετράποδους φίλους μας, όχι όμως ο συγκεκριμένος.

Τελικά, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι τα ζώα δεν μπορούν να νοσήσουν από τον κορωνοϊό. Ο συγκεκριμένος σκύλος ζούσε με άνθρωπο που είχε κολλήσει τον ιό και προφανώς το δείγμα που ελήφθη από τους αδένες της μύτης του είχε σωματίδια με τον ιό, ο οποίος ακόμα ήταν ζωντανός, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο σκύλος είχε γίνει φορέας του. Πρόκειται για ιό που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τον άνθρωπο και όχι άλλα ζώα ως ξενιστές.

Μπορεί ο σκύλος ή η γάτα να μεταδώσουν κορωνοΐο στον άνθρωπο;

Κατά πάσα πιθανότητα, ο κορωνοϊός που προκαλεί την δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια Covid-19 προήλθε από την κατανάλωση άγριων ζώων στις υπαίθριες αγορές της Κίνας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί από ζώο σε ζώο ή από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το ότι ένας ιός είναι ζωοανθρωπονόσος, δηλαδή μεταδίδεται από ένα ζώο προς τον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο, παρά μόνο από ένα συγκεκριμένο είδος, τον παγκολίνο εν προκειμένω.

Αφού ο σκύλος και η γάτα δε νοσούν, τότε δε μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν κινδυνεύετε, αν ο σκύλος σας έχει επαφή με κάποιον νοσούντα και έπειτα έρθει σε εσάς. Η απάνθρωπη συμπεριφορά στην Κίνα, όπου πολλοί άνθρωποι άφηναν αβοήθητα τα ζωάκια τους στο δρόμο, για να μην τους κολλήσουν, εκτός από αψυχολόγητη και σκληρή, είναι και παράλογη και χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα.

Γιατί όλοι προειδοποιούν να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής με τα κατοικίδια;

Είναι αλήθεια πως όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας, αφού έχουμε χαϊδέψει ένα σκύλο ή μια γάτα. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό, αφού ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του ζώου. Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να ισχύουν, επειδή ενδέχεται η γούνα του ζώου να λειτουργήσει ως επιφάνεια, στην οποία θα ζει για λίγο ο κορωνοϊός. Αυτή η πιθανότητα είναι απειροελάχιστη, όμως αν μόλις χαϊδέψατε κάποιο ζωάκι, καλό είναι να πλύνετε τα χέρια σας, για να την αποκλείσετε εντελώς. Επίσης, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, καλό είναι να μην αφήνετε άλλους ανθρώπους να χαϊδεύουν το σκύλο σας, όταν βγαίνετε για βόλτα έξω.