Γνωρίζατε ότι περίπου 14% των ενηλίκων παρουσιάζει προβλήματα ακοής; Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά (25%) σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, όμως η βαρηκοΐα είναι συχνό φαινόμενο και στα παιδιά (περίπου 15%). Μάλιστα, η απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσεί σε σοβαρά ψυχικά και νοητικά προβλήματα.
Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε προβλήματα ακοής; Ποια είναι τα είδη και οι αιτίες της βαρηκοΐας και ποιους ήχους δεν μπορούν να ακούσουν όσοι την αντιμετωπίζουν; Πώς μπορούν να βοηθήσουν τα ακουστικά βαρηκοΐας σε αυτή την κατάσταση; Διαβάστε παρακάτω όλες τις απαντήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα και να το λύσετε προς όφελός σας.
Οι 4 κατηγορίες της απώλειας ακοής
Η απώλεια ακοής διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την αιτία και την παθολογία της:
- Βαρηκοΐα αγωγιμότητας: Αυτός ο τύπος βαρηκοΐας υπάρχει όταν οι ήχοι δεν μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό αυτί, για να ληφθούν ως ηχητικά σήματα από τον εγκέφαλο. Συμβαίνει λόγω ρήξης στο τύμπανο, ωτοσκλήρυνσης ή βλάβης στα οστά του μέσου ωτός.
- Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα: Η απώλεια ακοής σε αυτόν τον τύπο προκαλείται λόγω βλάβης στο εσωτερικό αυτί ή το ακουστικό νεύρο, η οποία συμβαίνει εξαιτίας τραύματος, συγγενούς διαταραχής ή ασθένειας.
- Μικτή βαρηκοΐα: Παρατηρείται συνδυασμός αγώγιμων και νευροαισθητικών προβλημάτων.
- Διαταραχή ακουστικής νευροπάθειας: Εμφανίζεται όταν ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ερμηνεύσει τα ηχητικά σήματα που λαμβάνει.
Οι 5 ήχοι που δεν ακούει ένα άτομο με βαρηκοΐα
Κάθε τύπος βαρηκοΐας έχει συγκεκριμένα συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Γενικά, πάντως, υπάρχουν πέντε τύποι ήχων, οι οποίοι δυσκολεύουν τα άτομο με προβλήματα ακοής:
- Υψηλές συχνότητες: Σε κάποια άτομα καθίσταται δύσκολο να ακούσουν ήχους σε υψηλή συχνότητα, δηλαδή πάνω από 2.000 Hertz. Έτσι, δεν μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν τις λέξεις, γιατί δεν ακούν ορισμένα σύμφωνα, όπως το φ και το σ, με αποτέλεσμα οι ήχοι να είναι συγκεχυμένοι και να μην κατανοούν ολόκληρη τη συνομιλία.
- Χαμηλές συχνότητες: Αντίθετα, σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, το άτομο δεν ακούει ήχους κάτω από 2.000 Hertz. Συνήθως, αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται λόγω νευροαισθητήριας βαρηκοΐας.
- Συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον: Σε αυτή την περίπτωση, αποτελούν πρόβλημα οι ήχοι που βρίσκονται στο background, όπως το air condition που δουλεύει ή η οχλοβοή από ομιλίες άλλων ατόμων. Αυτοί οι ήχοι καλύπτουν όλους τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα το άτομο να μη μπορεί να ακούσει καλά τη συζήτηση που γίνεται μπροστά του.
- Χαμηλοί τόνοι: Πρόκειται για τον τύπο κατηγορίας που μας έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, όταν σκεφτόμαστε την απώλεια ακοής. Οι άνθρωποι με αυτό το σύμπτωμα ακούν όλους τους ήχους που είναι σε κανονική ή υψηλή ένταση, όμως δεν ακούν τους ήχους σε χαμηλή ένταση, όπως για παράδειγμα τον ψίθυρο. Αν το άτομο βάζει πολύ δυνατά την τηλεόραση ή ακούει μουσική μόνο με ακουστικά, πιθανότατα υποφέρει από αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.
- Ομιλία κάθε είδους: Αν το άτομο έχει φτάσει στο σημείο να μην ακούει κανενός είδους ομιλία, τότε πρόκειται για απώλεια ακοής. Αυτή διαγιγνώσκεται όταν η απώλεια ακοής κυμαίνεται άνω των 91 decibels.
Επειδή, λοιπόν, τα είδη, οι αιτίες και τα συμπτώματα της απώλειας ακοής διαφέρουν, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο ακοοπροθετιστή, ο οποίος θα μελετήσει προσεκτικά τη δική σας εξατομικευμένη περίπτωση και θα προτείνει ακουστικά βαρηκοΐας που ενδείκνυνται για αυτήν. Η επιλογή του κατάλληλου τύπου ακουστικών και η ρύθμισή τους ανάλογα με τον τύπο ήχων που δεν ακούει ο ασθενής είναι κομβικής σημασίας για μια ευκολότερη καθημερινότητα και καλύτερη ακοή σε όλα τα περιβάλλοντα. Εμείς προτείνουμε τα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου για περισσότερες πληροφορίες.