Ροχαλητό ζεύγους

Ποιος ωρλ εξοπλισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας;

Το να ροχαλίζει κάποιος κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Συνήθως, το ροχαλητό είναι απλά θορυβώδης αναπνοή, όμως μπορεί να υποκρύπτει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως την αποφρακτική υπνική άπνοια. Η αποφρακτική υπνική άπνοια αντιμετωπίζεται συνήθως με συντηρητικές προσεγγίσεις και εφαρμογή μηχανισμών, όπως το CPAP, όμως σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, όπου καμία άλλη μέθοδος δεν έχει φέρει αποτελέσματα και κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς, ο ωρλ εξοπλισμός για στοχευμένη χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να προσφέρει ριζικές λύσεις.

Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, οι πνεύμονες κατά τη διάρκεια του ύπνου προσπαθούν να τραβήξουν αέρα, όμως κάποιο εμπόδιο προκαλεί απόφραξη και τελικά διακόπτεται η αναπνοή. Το εμπόδιο αυτό μπορεί να είναι η υπερώα, η γλώσσα, οι αμυγδαλές ή οι ρινικές εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και μπορούν να προκαλέσουν παύση στην αναπνοή μέχρι και για 10 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς, αφού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρρυθμίες και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμα και στις πιο απλές περιπτώσεις, ο ασθενής δεν κοιμάται καθόλου καλά, αφού ξυπνάει συνεχώς και συνεπώς αισθάνεται κούραση και υπνηλία όλη την ημέρα.

Απορία γυναίκας για το ροχαλητό του άνδρα

Πώς θεραπεύεται η αποφρακτική υπνική άπνοια;

Σε ήπιες περιπτώσεις, η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στον τρόπο ζωής, όπως την αποφυγή του αλκοόλ, τη μείωση του σωματικού βάρους και την αλλαγή στη θέση κατάκλισης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός προτείνει τη μηχανή CPAP, η οποία αυξάνει λίγο την πίεση του αέρα που εισέρχεται στους αεραγωγούς, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η συνεχής αναπνοή και να αποφεύγεται η απόφραξη. Ωστόσο, όταν καμία από τις δύο παραπάνω μεθόδους δεν είναι επιτυχής, τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Έντομο ροχαλητό άνδρα

Πώς γίνεται η χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας;

Οι χειρουργικές θεραπείες εφαρμόζονται στις περιοχές του αεραγωγού που προκαλούν την απόφραξη. Αυτές μπορεί να είναι η υπερώα, οι αμυγδαλές και η γλώσσα. Σε αυτές τις περιοχές, απαιτείται να μειωθεί το μέγεθός τους ή να αφαιρεθούν πολύποδες και ρινικές εκβλαστήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, απαιτείται η διεύρυνση ή η επανατοποθέτηση της γλώσσας ή ακόμα και η μετακίνηση της γνάθου, για να μεγαλώσει ο αεραγωγός.

Ο ωρλ εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τη χειρουργική θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι το διοδικό και το CO2 laser. Πρόκειται για καινοτόμες χειρουργικές τεχνολογίες, οι οποίες βοηθούν στην εύκολη και ακίνδυνη τομή, εκτομή και εξάχνωση του μαλακού ιστού. Η δυσκολία στην περιοχή είναι μεγάλη, καθώς η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και τα αιμοφόρα αγγεία προκαλούν έντονες αιμορραγίες. Το διοδικό laser είναι εξαιρετικό στην αιμόσταση και τον έλεγχο της αιμορραγίας, ενώ το CO2 laser προκαλεί ελάχιστο τραυματισμό, οπότε η μετεγχειρητική πορεία είναι άριστη. Τα laser αυτά συνδέονται με εύκαμπτες ίνες, ώστε να μπορούν να γίνουν όλων των ειδών οι εφαρμογές σε πολυεπίπεδα χειρουργεία.

Δυο χειρούργοι