στρωματα υπνου

Στρώματα ύπνου: 7 αξιοπερίεργα στοιχεία που δεν γνωρίζατε για αυτά

Νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τα στρώματα ύπνου; Λογικά, αν έχετε κάνει την έρευνά σας θα γνωρίζετε τη διάκριση ανάμεσα σε ανατομικά και ορθοπεδικά στρώματα, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε σε ένα καλό στρώμα που δεν είναι παλαιότερο από 12 έτη. Το στρώμα μας, όμως, είναι πολλά παραπάνω. Είναι το μέρος που ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα, είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Πόσα ξέρετε για αυτόν τον κόσμο, για τον οποίο υπάρχουν τόσα και τόσα αξιοπερίεργα στοιχεία;

1. Ένα στρώμα έχει κάπου μεταξύ 100.000 και 10 εκατομμύρια παράσιτα

Τα παράσιτα αυτά, γνωστά ως ακάρεα, δε φαίνονται με γυμνό μάτι, όμως κάνουν εξαιρετική φωλιά ανάμεσα στα ελατήρια και τις ίνες του στρώματος, όπου υπάρχει χώρος. Οι μικροί αυτοί εισβολείς θρέφονται από τον ιδρώτα και την σκόνη, αλλά δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, εκτός αν υποφέρετε από αλλεργίες. Τότε, είναι πράγματι μεγάλος μπελάς, οπότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε υποαλλεργικά στρώματα ύπνου φτιαγμένα από υλικά που δεν ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

2. Τα στρώματα μπορούν να διπλασιάσουν το μέγεθός τους σε 10 χρόνια

Αυτό συμβαίνει επειδή συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους σκόνη, νεκρά κύτταρα του δέρματος, παράσιτα και υγρασία. Αυτός είναι και ο λόγος που με τα χρόνια δυσκολεύεστε ολοένα και περισσότερο να σηκώσετε το στρώμα.

3. Τα ποιοτικά στρώματα ύπνου αντέχουν τις φλόγες

Ένα στρώμα καλής ποιότητας δεν ευνοεί μόνο τον καλό ύπνο χωρίς πόνους στην πλάτη και τον αυχένα. Ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι η επιφάνειά του είναι φτιαγμένη από υλικά, τα οποία αντέχουν αρκετή ώρα (συνήθως λίγα λεπτά) μέχρι να αρπάξουν φωτιά. Κάτι που βεβαίως είναι τρομερά σημαντικό για την ασφάλειά μας!

4. Τα πρώτα στρώματα ήταν ρωμαϊκά

Τα πρώτα στρώματα φτιάχτηκαν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ήταν γεμισμένα με πούπουλα, σανό, μαλλί και καλάμια. Βέβαια, η μεγάλη επανάσταση στα στρώματα ύπνου έγινε, όταν σε αυτά χρησιμοποιήθηκε βαμβάκι, κάτι που έγινε το 18ο αιώνα και τα έκανε εξαιρετικά αναπαυτικά.

5. Τα πρώτα στρώματα με ελατήρια φτιάχτηκαν το 1865

Στην προσπάθειά τους να κάνουν τα στρώματα όσο το δυνατόν πιο αναπαυτικά, οι τεχνίτες έψαχναν διάφορα υλικά και μεθόδους. Έτσι, τελικά το 1865 εφευρέθηκε το πρώτο στρώμα με ελατήρια, το οποίο στήριζε ικανοποιητικά την πλάτη χωρίς να την πιέζει, ανοίγοντας το δρόμο για τα στρώματα με ελατήρια όπως τα ξέρουμε σήμερα.

6. Αν δεν σας παίρνει ο ύπνος, μπορεί να φταίει το στρώμα σας

Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι ένας άνθρωπος που νιώθει άνετα στο κρεβάτι του αποκοιμιέται εντός 10-15 λεπτών από τη στιγμή που θα ξαπλώσει. Αν αυτό δεν συμβαίνει, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το στρώμα, το οποίο δεν αγκαλιάζει αρμονικά τις καμπύλες του σώματος και ως εκ τούτου δεν δημιουργεί την απαραίτητη άνεση.

7. Τα στρώματα ανακυκλώνονται

Το να πετάξετε το παλιό σας στρώμα στα σκουπίδια είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το περιβάλλον. Τα στρώματα ανακυκλώνονται και μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά είτε ο δήμος όπου μένετε είτε η εταιρεία όπου αγοράσατε το καινούριο στρώμα.