συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου

Συμπλήρωση μηχανογραφικού: 4 πράγματα που κανείς δεν θα σου πει

Η συμπλήρωση μηχανογραφικού είναι η κορωνίδα όλων σου των προσπαθειών και όσο και αν σου φαίνεται μια απλή και γρήγορη διαδικασία, δεν (θα έπρεπε να) είναι. Η επιλογή που θα κάνεις θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον σου, αν και φυσικά δεν πρέπει να πανικοβάλλεσαι. Η στροφή καριέρας μπορεί να γίνει με ένα μεταπτυχιακό ή πρακτική, όμως καλό είναι να κάνεις από την αρχή την επιλογή που σε αντιπροσωπεύει.

Για να το πετύχεις αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να πας με τη λογική «βάζω πρώτη την πιο υψηλόβαθμη σχολή». Πρέπει να το ψάξεις λίγο. Για να σε βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές που δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένες, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να καταλήγουν τελικά σε ένα επάγγελμα που δεν τους αρέσει.

μηχανογραφικό

Κάνε την έρευνά σου

Διάβασε τον οδηγό σπουδών των σχολών που σκέφτεσαι να δηλώσεις, μίλα με ανθρώπους που κάνουν αυτό το επάγγελμα και ψάξε ακόμα και τα μεταπτυχιακά, ώστε να ξέρεις τι να κάνεις σε δεύτερο στάδιο. Το να μιλήσεις με ανθρώπους της αγοράς θα σου δώσει μια καλή εικόνα του πώς είναι το συγκεκριμένο επάγγελμα στην πράξη, όμως μην απογοητευθείς. Όλοι οι επαγγελματίες θα σε ενημερώσουν εμφατικά και για τα μειονεκτήματα της δουλειάς τους, ακριβώς επειδή τα ζουν κάθε μέρα.

Μην κινείσαι σύμφωνα με τις βάσεις

Προσπάθησε να σκεφτείς out of the box. Έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις πολύ μεγάλο αριθμό σχολών, οπότε μην αποκλείσεις μια σχολή που σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή δεν την πιάνεις σύμφωνα με τις περσινές βάσεις. Οι ανακατατάξεις είναι τεράστιες κάθε χρονιά.

Από την άλλη, δεν έχει νόημα να βάζεις υψηλόβαθμες σχολές που δεν σου αρέσουν μόνο και μόνο για να τις βάλεις. Μπορεί οι βάσεις να πέσουν, τελικά να περάσεις, όμως να μην ήταν αυτό που ήθελες. Το σημαντικό είναι να βρεις τη σχολή που ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές σου, πάντα βέβαια έχοντας στο μυαλό σου και την παράμετρο της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι κάτι που θα συμβεί σε 4 χρόνια

Το λιγότερο σε 4 χρόνια για την ακρίβεια. Μάλλον σε 6-7 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχει νόημα να επιλέξεις τώρα μια σχολή με βάση την επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει στο σήμερα, γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει σε 6-7 χρόνια.

Ένα κλασικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Έτρεχαν όλοι οι υποψήφιοι να δηλώσουν χρηματοοικονομικές σχολές λόγω της ανόδου του χρηματιστηρίου, όταν όμως βγήκαν στην αγορά εργασίας 5-6 χρόνια αργότερα, τα πράγματα ήταν δυστυχώς πολύ διαφορετικά.

Ακόμα και τώρα μπορείς να κάνεις επαγγελματικό προσανατολισμό

Καλό είναι, βέβαια, να τον έχεις κάνει από την αρχή του λυκείου, όμως ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορείς να μιλήσεις με κάποιον ειδικό και να προχωρήσεις σε ολοκληρωμένα τεστ που θα σου δώσουν μια πολύ καλή εικόνα του τι σου αρέσει αλλά και σε τι είσαι καλός/ή, ώστε να πράξεις αναλόγως. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θες είναι να πας απροετοίμαστος σε μια τόσο σημαντική στιγμή για τη ζωή σου.