σημάδια εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση

Η πιθανότητα να μείνει η γυναίκα έγκυος, αν το ζευγάρι προχωρήσει σε σεξουαλικές επαφές την ημέρα της ωορρηξίας και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι περίπου 25% κάθε μήνα. Αυτό το ποσοστό είναι μεγάλο, όταν η εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητος στόχος, όμως όταν λαχταράς ένα μωράκι μοιάζει πολύ μικρό.

Έτσι, λοιπόν, είναι λογικό να προσπαθείς να καταλάβεις από νωρίς, αν είσαι έγκυος και αν θα δεις το πολυπόθητο θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Το διάστημα από την ημέρα της ωορρηξίας μέχρι την περίοδο (ή την πρώτη μέρα καθυστέρησης, εφόσον επιτευχθεί εγκυμοσύνη) είναι το περιβόητο διάστημα αναμονής των δύο εβδομάδων που γνωρίζουν όλες οι γυναίκες που επιθυμούν μια εγκυμοσύνη. Τις μέρες αυτές, ψάχνεις με πολλή προσοχή για πιθανά πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης και αναρωτιέσαι αν υπάρχουν σημάδια που φανερώνουν ότι έγινε αυτό που τόσο θέλεις.

Υπάρχουν, όμως, όντως συμπτώματα εγκυμοσύνης δύο εβδομάδων ή και νωρίτερα; Διάβασε παρακάτω, για να μάθεις τα πάντα για το πώς αλλάζει το σώμα και η ισορροπία των ορμονών σε αυτό το διάστημα, ώστε να μπορείς καλύτερα να κατανοήσεις τι συμβαίνει.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει γίνει σύλληψη;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πόσες μέρες μετά την ωορρηξία γίνεται η εμφύτευση. Γνώριζες ότι η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου δεν συμβαίνει αμέσως μετά τη σύλληψη; Αντίθετα, μεσολαβούν περίπου 8-12 ημέρες, κατά τις οποίες το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει μέσα από τις σάλπιγγες, ώστε τελικά να φτάσει στο ενδομήτριο και να εμφυτευθεί.

Συνεπώς, δεν υπάρχει αυτό που λέμε εγκυμοσύνη μίας ή δύο εβδομάδων. Όταν γίνει η εμφύτευση, θα έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τη σύλληψη και θα πλησιάζει η μέρα που κανονικά θα ερχόταν η περίοδος. Εφόσον έχεις καθυστέρηση και όντως υπάρχει εγκυμοσύνη, τότε η εγκυμοσύνη μετράει από την πρώτη μέρα της προηγούμενης περιόδου, οπότε θα είσαι ήδη έγκυος 4 εβδομάδων (για κύκλο 28 ημερών).

Άρα, τα πιθανά συμπτώματα 5 ή 7 μέρες μετά τη σύλληψη δεν έχουν να κάνουν με ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, μιας και η εμφύτευση ακόμα δεν έχει γίνει, αλλά με συμπτώματα που φανερώνουν ότι έγινε σύλληψη. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να νιώσεις ότι το ωάριο γονιμοποιήθηκε από το σπερματοζωάριο και, αφού η εμφύτευση δεν έχει γίνει ακόμα, είναι αδύνατον να διαπιστώσεις ότι κάτι έχει αλλάξει στο σώμα σου. Ορισμένα άρθρα στην αμερικάνικη βιβλιογραφία αναφέρουν ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα 3 ημέρες μετά την ωορρηξία, ωστόσο πρόκειται για συμπτώματα που προκύπτουν από το επίπεδο ορμονών στο σώμα της γυναίκας κατά το δεύτερο μισό του κύκλου.

Συγκεκριμένα, μετά την ωορρηξία τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται, ώστε να προετοιμαστεί το ενδομήτριο για πιθανή εμφύτευση και φιλοξενία του εμβρύου. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης απαντούν σε όλους τους έμμηνους κύκλους, τόσο σε αυτούς χωρίς γονιμοποίηση όσο και στον κύκλο, στον οποίο έχει γίνει η γονιμοποίηση. Η προγεστερόνη προκαλεί συμπτώματα, όπως κόπωση, ναυτία, κράμπες και πόνο στο στήθος και δεν είναι εύκολο για τη γυναίκα να αντιληφθεί αν πρόκειται για πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης ή συμπτώματα προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

έγκυος γυναίκα

Πώς θα καταλάβω αν είμαι έγκυος από τις πρώτες μέρες;

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μέχρι την ημέρα της εμφύτευσης είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, για μια γυναίκα να καταλάβει αν είναι έγκυος (αφού πρακτικά δεν είναι). Όταν, λοιπόν, μιλάμε για συμπτώματα εγκυμοσύνης πρώτου μήνα, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε συμπτώματα μετά την εμφύτευση, το νωρίτερο δηλαδή 8 ημέρες μετά την ωορρηξία (22η ημέρα του κύκλου).

Το πιο αξιόπιστο σύμπτωμα που μπορείς να δεις σε αυτή τη φάση είναι η αιμορραγία εμφύτευσης. Πρόκειται για λίγο αίμα που εμφανίζεται γύρω από την ημέρα πιθανής εμφύτευσης (8-12 ημέρες μετά την ωορρηξία) και προκύπτει από την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Βέβαια, αυτό το σύμπτωμα κάνει την εμφάνισή του μόνο στο 25% των κυήσεων, όμως είναι αρκετά ενδεικτικό, επειδή είναι το μοναδικό σύμπτωμα που δεν σχετίζεται με την επερχόμενη περίοδο.

Άλλα πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης πρώτων ημερών είναι οι ήπιες κράμπες στην κοιλιά και το στομάχι, το αίσθημα κούρασης, η ναυτία, το ευαίσθητο στήθος και οι αλλαγές στη διάθεση, όμως όλα αυτά είναι ακριβώς τα ίδια στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Θυμήσου ότι πολύ συνηθισμένα συμπτώματα τόσο εγκυμοσύνης όσο και επερχόμενης περιόδου, όπως οι κράμπες και ο πόνος στο στήθος, συμβαίνουν λόγω των αυξημένων επιπέδων της προγεστερόνης, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις τι από τα δύο ισχύει. Επομένως, μόνο η αιμορραγία εμφύτευσης, εφόσον η γυναίκα δεν έχει γενικά αιμορραγίες στον κύκλο της, μπορεί να σημαίνει εγκυμοσύνη.

Γενικά, κανένα δεν είναι πιο ασφαλές σύμπτωμα πιθανής εγκυμοσύνης από την καθυστέρηση. Μόλις το έμβρυο εμφυτευθεί στο ενδομήτριο, ξεκινάει η έκκριση της ορμόνης β-HCG (β-χοριακή γοναδοτροπίνη), την οποία ανιχνεύουν τα τεστ εγκυμοσύνης. Συνήθως, τα επίπεδα της ορμόνης αυτής είναι ανιχνεύσιμα 2-3 ημέρες μετά την εμφύτευση, οπότε η μέρα συμπίπτει πάνω κάτω με την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Δυστυχώς, όσες φορές και αν πληκτρολογήσεις “συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης”, όσο και αν διαβάσεις για το θέμα, θα σου είναι πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσεις και το μόνο που θα μπορείς να κάνεις είναι υπομονή.

Σου ευχόμαστε κουράγιο, μέχρι να έρθουν τα καλύτερα!