Ξύλινο Εκπαιδευτικό Παιχνίδι

Εκπαιδευτικά παιχνίδια & οφέλη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δίνουμε στα μικρά παιδιά εκπαιδευτικά παιχνίδια για να απασχοληθούν; Είναι απλώς μια άποψη ή υπάρχουν πραγματικά οφέλη από τη διάδραση με τέτοιου είδους παιχνίδια; Η αλήθεια είναι πως τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βελτιώνουν τη ζωή των μικρών παιδιών σε τεράστιο βαθμό και τα βοηθούν να αναπτυχθούν σωστά. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα τέτοιων παιχνιδιών:

Παιδιά παίζουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια

  • Ομαδικό πνεύμα: Όλα τα παιχνίδια διδάσκουν στα παιδιά πως να κερδίζουν ή να χάνουν με όμορφο, ευγενικό τρόπο. Παράλληλα, τα παιδιά μαθαίνουν πως να τα πηγαίνουν καλά με τους υπόλοιπους ανθρώπους αλλά και να κινούνται με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Σκέφτονται επίσης με γνώμονα την ηθική ή την επίλυση προβλημάτων.
  • Πνευματικά οφέλη: Τα παιδιά μαθαίνουν να διακρίνουν μοτίβα να οργανώνουν την επόμενη τους κίνηση ή να προβλέπουν το αποτέλεσμα του συνδυασμού διαφορετικών βημάτων. Η μάθηση γίνεται μέσω εμπειριών σε αυτές τις ηλικίες, συνεπώς τα εκπαιδευτικά παιχνίδια βοηθούν σημαντικά.
  • Λογική: Ποιος είπε πως τα παιχνίδια δεν χτίζουν τις μαθηματικές ικανότητες που θα χρειαστούν τα παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία; Τα εκπαιδευτικά παιχνίδια με νούμερα ή αλληλουχίες ενισχύουν τη λογική σκέψη—πράγμα απαραίτητο για τα μαθηματικά.
  • Έλεγχος της παρορμητικότητας: Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας βλέπουμε το φαινόμενο της παρορμητικότητας, όμως μαθαίνουν πως να το διαχειρίζονται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Η συμμόρφωση στους κανόνες αλλά και το αποτέλεσμα των πράξεων τους τα διδάσκει πως να συγκεντρώνονται αλλά και να έχουν αυτοέλεγχο.
  • Ικανότητες ανάλυσης: Μέσω της εξάσκησης τα παιδιά ανακαλύπτουν πως η επίλυση προβλημάτων θέλει προσπάθεια και επιμονή. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αυτό του παιχνιδιού, έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν περισσότερο και να ρισκάρουν ώστε να μάθουν από τα λάθη τους. Η αυτοπεποίθηση κορυφώνεται και έτσι νιώθουν πιο δυνατά να μην το βάζουν κάτω όταν δεν κερδίζουν αυτό που θέλουν με τη πρώτη προσπάθεια!
  • Ενίσχυση της κριτικής σκέψης: Όταν τα εκπαιδευτικά παιχνίδια συνδυάζονται με “μαθήματα” που χρησιμοποιούν την υπόθεση, απλή λογική, και τη δοκιμή, προσφέρουν στα παιδιά τρόπους για να εξασκούν τη συλλογιστική σκέψη. Κοινώς, τα παιδιά διδάσκονται μέσω τέτοιων παιχνιδιών τις αρχές της κριτικής σκέψης.
  • Συνεργασία: Αν τα παιδιά παίζουν με εκπαιδευτικά παιχνίδια μαζί με άλλα παιδιά, ή ακόμα και ενήλικες, μαθαίνουν να μοιράζονται, να τηρούν προτεραιότητες στη σειρά, να συνεργάζονται χωρίς να πιεστούν. Όλες αυτές οι δεξιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ομαλή τους κοινωνικοποίηση στο σχολείο, αλλά και στο γενικότερο κοινωνικό σύνολο.

Αγάπη για μάθηση: Κατά κύριο λόγο τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι, και ό,τι έχει σχέση με αυτό. Είναι λογικό κι επόμενο όσο έρχονται σε επαφή με εκπαιδευτικά παιχνίδια, να μαθαίνουν παίζοντας, κι έτσι συνδέουν τη μάθηση με τη διασκέδαση. Η συνθήκη της μάθησης λοιπόν γίνεται μια ευχάριστη δραστηριότητα για εκείνα, και δείχνουν περισσότερο ζήλο στο μέλλον ως προς την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.

Στο βιβλιοπωλείο e-mati.gr θα βρείτε τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά σας.